ciąg geometryczny
Kamilla: Wykaż, że jeśli (a
n) jest ciągiem geometrycznym, to ciąg (b
n) o wyrazie ogólnym b
n = a
3n
jest również ciągiem geometrycznym.
jak to zrobić, pomoże ktoś?
15 wrz 14:29
Kamilla: wie ktoś może?
15 wrz 15:15
ks: ?
15 wrz 17:28
Kasia: umie ktoś to zrobić
15 wrz 17:29
AS: Ciąg an: a1 , a2 , a3 , a4 , ...
b1 = a3 , b2 = a6 , b3 = a9 ,...
b1 = a*q2 , b2 = a*q5 , b3 = a*q8
b2/b1 = (a*q5)/(a*q2) = q3
b3/b2 = (a*q8)/(a*q5) = q3
iloraz stały,więc jest ciągiem geometrycznym
15 wrz 19:35
Kamilla: ślicznie dziekuję
15 wrz 20:17
Magda: @AS: czy mógłbyś/mogłabyś opisać jak to rozumiesz? Wynik jest ale nie potrafie zrozumieć
przebiegu zadania😐
24 lut 11:37
yyhy: | | bn+1 | |
Mamy pokazać, że |
| =const (to jest definicja ciagu gemetrycznego) |
| | bn | |
| | an+1 | |
Z założenia wiemy, że istnieje stała q, taka, że |
| =q |
| | an | |
Wtedy:
| bn+1 | | a3n+3 | |
| =U{a3(n+1)}{a3n= |
| |
| bn | | a3n | |
Ale a
3n+3=a
3n*q
3
| | a3n+3 | | a3n*q3 | |
Zatem |
| = |
| =q3 |
| | a3n | | a3n | |
24 lut 11:41
Magda: Bardzo dziękuję za odpowiedź 😊😊
24 lut 23:32
Pawel: Dlaczego a3n+3=a3n*q3 ?
13 cze 11:27