Oblicz sumę wszystkich dodatnich wyrazów ciągu a_n=100-3n
wajdzik: Oblicz sumę wszystkich dodatnich wyrazów ciągu a
n=100−3n
a
n=100−3n
a
1=100−3=97
r=−3
n=?
Dokładnie mówiąc, nie wiem jak wyliczyć do końca n, wyszło mi 1 a to jest nie możliwe.
Pomyślałem sobie tak: jeśli a
n=100−3n to "−3" możemy pomnożyć max. przez 33 bo wtedy
100−99=1−>ostatnia liczba dodatnia. Ale wtedy również nie wychodzi mi poprawny wynik który
wynosi:1617. Mógłby ktoś pomóc?
Monija: dobrze pomyślałeś, a jak zauważyłeś jest to ciąg arytmetyczny to:
| | 2*97+(−3)(33−1) | |
S33= |
| *33 |
| | 2 | |
jak podstawisz do tego wzoru powinno wyjść