matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
a
waxxx:
Uprość wyrażenie
x
3
−1
x−1
, gdzie x ≠ 1, i oblicz jego wartość dla x =
√
2
− 1
2 maj 14:08
Monija:
(x−1)(x
2
+x+1)
=x
2
−x+1
x−1
(
√
2
−1)
2
+(
√
2
−1)+1=2−2
√
2
+1+
√
2
−1+1=3−
√
2
2 maj 14:37