matura
konda: Pytanie o sprawy technicze
Witam chodzi mi o zadania optymalizujace. Np. zadanie polega na ustaleniu takich wymiarow
prostokata, by jego pole bylo jak najwieksze.
Jak to zapisac na maturze by egzaminatorzy sie nie doczepili?
Moze byc tak: (?)
" P= ab −−> jak największe "
teraz funkcja, np. P(a) = a(18−a)
Czy teraz muszę słownie zapisać: "Funkcja jest kwadratowa i ramiona (blablabla) więc największą
wartosc osiaga w wierzcholku" ?
lub: " Szukane P(a) = max "
Czy wystarczy ze oblicze ten wierzcholek, dam odpowiedz i to bedzie jasne dla sprawdzajacego?
Jeszcze jedno. Mam zadanie na obliczenie jakiś dwóch niewiadomych.
Jak napisze " Odp: (klamra) x=5 y=10 " wystarczy? , czy odpowiedź ma być słowna, pełnym
zdaniem?
2 maj 13:39
Trivial:
Jeśli chodzi o to drugie pytanie to wystarczy. Jest też inny sposób, bardziej kompaktowy:
(x,y) ∊ { (1,2), (5,10), (8,20) }
A w tym przypadku
(x,y) = (5,10).
2 maj 13:48
konda: A jak mam określić dziedzine funkcji to piszę:
Df = (−5 ; 10) czy Df ∊ (−5 ;10) ?
2 maj 13:53
Med: Raczej Df: x ∊ (−5;10)
2 maj 14:21
Trivial: Albo Df : x ∊ (−5, 10) albo Df = (−5, 10)
2 maj 14:42