2 maj 13:37
asdf: :(
2 maj 14:32
Trivial: 
Które zadanie? i?
2 maj 14:42
Trivial: dla punktu i) wyszło mi 1.
2 maj 14:50
asdf: .
2 maj 15:04
asdf: mi tez wyszło 1, ale odpowiedź to e−1/4..
2 maj 15:06
2 maj 15:08
asdf: :(
2 maj 16:31
asdf: :(
2 maj 17:52
Krzysiek: jeżeli chodzi o tą granicę z wolframa to mi też wyszło e−1/4
chyba 5 razy różniczkowałem
2 maj 18:20
Trivial:
Aha już widzę co miałem źle − rozbiłem granicę iloczynu na iloczyn granic, mimo że nie były
zbieżne (oczywiście nie było to widoczne aż tak na pierwszy rzut oka.

). Można ten
przykład zrobić tak:
x→0:
| | ln(1+x) | | ln(1+x) | | ln(1+x) | | 1 | |
lim( |
| )1/2x = lim(1+ |
| −1)1/2x = lim exp(( |
| −1) |
| ) |
| | x | | x | | x | | 2x | |
| | ln(1+x) | | 1 | | ln(1+x)−x | | | |
lim ( |
| −1)* |
| = lim |
| =H= lim |
| |
| | x | | 2x | | 2x2 | | 4x | |
| | 1−1−x | | 1 | | 1 | |
= lim |
| = lim − |
| = − |
| . |
| | 4x(1+x) | | 4(1+x) | | 4 | |
| | ln(1+x) | |
lim( |
| )1/2x = e−1/4 |
| | x | |
2 maj 19:15
asdf:
2 maj 22:51