a
Dariushka:
Witam.
Ostatnio p. Bogdan podpowiedział mi tak w pewnym zadaniu:
"(2k)2 + (2k + 2)2 = .... dokończ"
proszę o pomoc, bo mi nie wychodzi.
(2k)2 + (2k + 2)2= 4k2 + (2k)2 + 2*2k*2 + 22=
=4k2 + 4k2 + 8k +4= 8k2+8k+4
8k2+8k+4=0/:4
2k2+2k+1=0
a=2 b=2 c=1
Δ=b2−4ac
Δ=4−8
Δ=−4
czyli nie ma pierwiastków, czyli jest gdzieś błąd. Nie wiem gdzie. Prosze o pomocΔ
15 wrz 14:28
Bogdan:
Przypominam, że chodzi o zadanie: wykaż, że suma kwadratów dwóch kolejnych liczb całkowitych
parzystych jest liczbą podzielną przez 4.
(2k)2 + (2k + 2)2= 4k2 + (2k)2 + 2*2k*2 + 22 = 4k2 + 4k2 + 8k +4= 8k2+8k+4
Dotąd dobrze, następne Twoje działania są niepotrzebne. Wystarczyło wyłączyć
4 przed nawias: 8k2 + 8k + 4 = 4*(2k2 + 2k + 1) i to wszystko.
(2k)2 + (2k + 2)2 = 4*(2k2 + 2k + 1), czyli suma kwadratów dwóch kolejnych liczb
całkowitych jest podzielna przez 4.
15 wrz 14:34
Dariushka: super fajnie

dziękuje serdecznie

i juz wszystko rozumiem, to drugie też. Z tym antykwariatem
paru rzeczy nie rozumiem, ale juz nie męcze. DZIĘKUJE
15 wrz 14:42