ciągi
blan: czy możę ktos to wytumaczyć ?
Suma n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (an) o ilorazie 1/2 jest szesnaście razy
wieksza od sumy kolejnych n wyrazów tego ciągu .Oblicz pierwszy wyraz ciągu ,jeżeli a2n=640
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=31&t=45341 −tu jest link gdize jest rozwiązane te zadania tylko nie rozumiem 1 linijki
czy może ktoś pomóż
2 maj 12:40
PW: Nie rozumiem tych niuansów − dlaczego nie zadasz pytania na forum.zadania.info? Przecież nie
rozumiesz t a m t e j wypowiedzi.
2 maj 12:53
zombi: Masz n pierwszych wyrazów ciągu geo., czyli
aq
0 + aq
1 + aq
2 + ... aq
n−1 − to jest suma n−pierwszych wyrazów tego ciągu i wyrażona
jest wzorem
suma n−kolejnych wyrazów wyglada tak:
aq
n + aq
n+1 + ... + aq
n*q
n−1
Czyli w tej sumie pierwszym wyrazem tego ciągu jest liczba
aq
n
| | qn−1 | |
A wzór ogolny na sume n wyrazow ciagu geo wyglada tak a1 |
| , w naszym przypadku |
| | q−1 | |
a
1=aq
n stąd drugi wzorek wygląda tak:
2 maj 12:59
blan: PW − właśnie to zadałem tylko chciałem skrócić czas myślenia bo ja nie wiem skąd sie wzieła
tylko 1 linijka
a zombi bardzo dziękuje
2 maj 13:04
Basia: może tak będzie łatwiej
a
n+1+a
n+2+.....+a
2n =
a
1*q
n+a
1qn+1+.....+a
1*q
2n−1 =
a
1*q
n(1+q+...+q
n−1)
natomiast
a
1+a
2+....+a
n = a
1(1+q+....+q
n−1)
stąd
a
1(1+q+....+q
n−1) = 16a
1q
n(1+q+....+q
n−1) /:a
1(1+q+....+q
n−1)
1 = 16q
n
n = 4
a
2n = a
8 = a
1*(
12)
7 = 640
a
1 = 640*2
7 = 5*128*2
7 = 5*2
7*2
7
a
1 = 5*2
14
2 maj 13:17