trapez
bum:

czy ASD i BSC sa podobne?
2 maj 12:28
xyz: A trapez jest równoramienny?
2 maj 12:29
bum: nie
2 maj 12:30
iD: Moge sie mylic, ale wydaje mi sie, ze tak, poniewaz:
Kat ASD oraz CSB sa wierzcholkowe, wiec maja takie same miary, oraz |CS||SA| = |DS|SB
2 maj 12:32
iD: Przepraszam, blad: |CS||SA| = |DS||SB|
2 maj 12:33
Kipic:

jesli to bylby rownoramienny to sa taki same
a tutaj taki maly rysuneczek dla przykladu i chyba widac jak byk ze nie sa podobne hehe

podbne to sa jedynie
ABS i DSC

w kazydm przykladzie w prostokatnym tez
2 maj 12:36
bum: a jakby spojrzeć na to od trójkątów ABD i ACB, oba mają równe pola i trójkąt ASB jest wsólny.
2 maj 12:37
Eta:
2 maj 12:37
Eta:
Jakby co....."prezent" jest dla
Kipic
2 maj 12:40
bum: A jakie są stosunki pól w trapezie, chodzi mi o asb, asd, scd, bsc?
2 maj 12:42
Kipic: @Eta dzięki dzięki , teraz się porządnie najem jabłkiem hehe
2 maj 12:44
lamoe: Pasb : Pasd = Pasb : Psbc = Pasd : Pscd = Pbsc : Pscd
2 maj 13:05