
f(x)=(1√2)2 + 1
| 1 | ||
Zrób tabelke dla ( | )x a później przesuń 1 jednostkę do góry. | |
| √2 |
to masz narysowac wykres funkcji wykladniczej cyli hiperbole
| 1 | ||
f(x)=( | )x+1 | |
| √2 |
| √2 | ||
f(x)=( | )x+1 | |
| 2 |
| √2 | ||
wiec najpierw narysuj sobie f(x)=( | )x ( zielony) | |
| 2 |
| √2 | ||
i przesuwasz o 1 do gory wiec f(x)=( | )x+1 (czerwony) | |
| 2 |
A o jaką tebelke Ci xyz chodzi bo nigdy żadnej nie robiłem....
| √2 | ||
Wiec aby narysowac wykres funkcji f(x)=( | )x+1 najlepiej jest sobie najpierw narysowac | |
| 2 |
| √2 | ||
wykres f(x)=( | )x poniewaz to +1 to tylko przesunicie calego wykresxu o wektor [0;1] | |
| 2 |
| √2 | ||
wiec skoro chcemy narysowac wykres f(x)=( | )x to podstawiamy najlepiej pod x 0 potem | |
| 2 |
| √2 | 1 | |||
wiec po podstawieniu dla x=0 wyhodzi y=1 , dla x=1 y= | , dla x=2 y= | , dla x=−2 | ||
| 2 | 2 |
| √2 | ||
f(x)=( | )x+1 | |
| 2 |