Udowodnij, że dla każdej dodatniej liczby naturalnej n spełnione są równości:
wajdzik: Udowodnij, że dla każdej dodatniej liczby naturalnej n spełnione są równości:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | n | |
| + |
| + |
| +...+ |
| = |
| |
| 6 | | 12 | | 20 | | (n+1)(n+2) | | 2n+4 | |
| | 1 | | 1 | |
Sprawdzam dla n=1, L= |
| P= |
| L=P |
| | 6 | | 6 | |
| | n3+3n2+8n | | 1 | |
= |
| * |
| = |
| | 6n2+18n+12 | | 2 | |
| | n3+3n2+8n | | n(n2+3n+8) | |
|
| = |
| =? |
| | 12n2+36n+24 | | 12(n2+3n+2) | |
I co teraz? Coś tutaj źle policzyłem chyba.

Mógłby ktoś zerknąć
2 maj 11:51
PW: Założyć prawdziwość dla n=k (po prostu przepisać wstawiając n=k).
Postawić tezę dla n=k+1 (jak wyżej, wstawiając n=k+1).
Starać się udowodnić tezę korzystając z założenia.
2 maj 12:21
wajdzik: PW, myślę, że zastosowałem to co napisałeś.
Doszedłem do takiego czegoś:
| k3+6k2+17k+12 | |
| =? |
| 12k2+60k+72 | |
| | k | |
Ma wyjść |
| tak? Próbowałem wystawiać przed nawias, skracać jakkolwiek. Niestety coś |
| | 2k+4 | |
nadal źle zrobiłem.
2 maj 12:37
wajdzik:
2 maj 12:44
zombi: Zakładasz, że
dla n=k jest prawdą, czyli
| 1 | | 1 | | k | |
| + ... + |
| = |
| |
| 6 | | (k+1)(k+2) | | 2(k+2) | |
Teraz musisz pokazac, ze L=P dla n=k+1 korzystajac z powyzszej rownosci
Czyli musisz pokazać, że:
| 1 | | 1 | | 1 | | k+1 | |
| + ... + |
| + |
| = |
| |
| 6 | | (k+1)(k+2) | | (k+2)(k+3) | | 2(k+3) | |
Wyjdziemy od L
| | 1 | | 1 | | 1 | | k | | 1 | |
L= |
| + ... + |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | 6 | | (k+1)(k+2) | | (k+2)(k+3) | | 2(k+2) | | (k+2)(k+3) | |
| k(k+3)+2 | | k2+3k+2 | | (k+1)(k+2) | |
| = |
| = |
| = |
| 2(k+2)(k+3) | | 2(k+2)(k+3) | | 2(k+2)(k+3) | |
Na początku wychodząc od L zwinelismy czesc tej sumy korzystajac z zalozenia.
2 maj 12:48
wajdzik: Wszystko jasne .. Dzięki Zombie
2 maj 12:50