matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
f
Med:
Co liczę źle? Liczę granicę wyrażenie przy x→
∞
ln(e
x
+ 1)
ln(e
x
(1+e
−x
))
ln(1 + e
−x
)
ln1+lne
−x
=
= 1 +
= 1 +
x
x
x
x
= 1 +
0 + ln(e
−x
)
−x
= 1 +
= 1 + (−1) = 0
x
x
a wynik powinien wyjść 1.
2 maj 11:45
PW:
ln(1+e
−
x
)
ln1+lne
−
x
≠
x
x
2 maj 12:47
Med:
No tak, własna matematyka
. Dziękuję.
2 maj 13:29