matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
Romeq:
taka całeczka nie wiem jak zacząc:
x−1
∫
dx=
3
√
x−1
2 maj 11:39
Vizer:
Podstawiasz t = x − 1
t
t
3
∫
dt = ∫
dt = ∫t
2
3
dt =
* t
5
3
+ C =
3
√
t
t
1
3
5
3
=
* (x − 1)
5
3
+ C
5
2 maj 12:22
Mila:
[x−1=t
3
, dx=3t
2
,]
t
3
∫
*3t
2
dt=3∫t
4
dt=... dokończ
t
2 maj 12:25
Obywatel:
2
2
∫t
3
2
dt =
t
5
2
=
(x−1)
2,5
5
5
2 maj 12:29
Obywatel:
Unieważniam ostatni wpis
!
2 maj 12:31
Romeq:
dziękuję wszystkim
2 maj 13:06