Dana jest f. f(x)= x^2 + 2|x|. Okresl lb. rozw. dla f(x)=m
merbb: Nie wiem jak sie zabrac za ten |x|
2 maj 11:19
Use: f(x)=x2+2x ,gdy x≥0
f(x)= x2−2x , gdy x<0 (powinno sie to piasac tak ze f(x)= robisz klamerke i piszesz dwa
przypadki )
2 maj 11:21
xyz: Rozpisz z definicji wartosci bezwzglednej x i pozniej narysuj wykres funkcji w 2 przedzialach
2 maj 11:22
merbb: kapuje dzieki
2 maj 11:22
merbb: nie wiem albo nie mysle albo nie mam pojecia ale czy moglby ktos mi zrobic rysunek bo nei
jestem pewien jak to powinno wygladac
2 maj 11:26
Use:

normalnie jak nie wiesz jak narysowac to narysuje tabelke x i y i podstawiaj kilka liczb ( z
tym ze jak podstawiasz liczbe to zwroc uwage z jakiego wzoru skorzystasz bo dla x<0 masz inny
wzor niz dla x≥0) parabola bedzie z tego co widze ale narysuj sobie w zeszycie porzadnie
oblicz kilka punktow i bedzie tak jak trzeba
2 maj 11:32
Use: no i masz rusunek do dupy ,
2 maj 11:33
merbb: ok ale mam x2 + 2x x≥0
podstawiam 1 − wychodzi 3
podstawiam 2− wychodzi 8
x2 −2x x<0
podstawiam −1− wychodzi 3
podstawiam −2 − wychodzi 8 to cos srednio parabole widze
2 maj 11:37
xyz: Tabelka to chyba zly pomysl do tego...
Masz 2 funkcje okreslone w 2 przedzialach, policz ich miejsca zerowe i wspolrzedne wierzcholkow
to narysujesz
2 maj 11:43
merbb: rozumiem ze takie cos x2 + 2x −− zamienie na (x+1)2 −2 z tgeo wynika z p= −1 i q=−2 i z
tym 2 to samo ?
2 maj 11:48
Use: a faktycznie kurde

xyz ma racje masz dwie funkcje kwadratowe rysujesz po prostu te dwie
parabole i zostawiasz czesc paraboli ( ktora zachodzi w dziedzine ) i dostaniesz cos w rodzaju
polaczenia ramion dwoch parabol
2 maj 11:49
merbb: tam powinno byc (x+1)2 −1
2 maj 11:50
Use: p=−b/2a czyli p =−2/2=−1
a q = f(p) czyli q= (−1)2+2*−1=1−2=−1
2 maj 11:52
merbb: wiem wiem machnalem sie na obliczeniach ale jak z rysunkiem? mam sie trzymac tych x≥0 i x<0 ?
2 maj 11:55
merbb:

takie cos ?XD
2 maj 11:58
merbb: cos tam sie nie zaznacza ale powinna lewa czesc lewej paraboli byc na czerwono
2 maj 11:59
Use: no wlasnie teraz zaznaczasz ktora parabola jest dla x<0 i ktora jest dla 0≤x ( parabole ktora
jest dla x<0 zaznaczasz na przedziale gdzie iksy sa mniejsze od zera a ta druga na przedziale
gdzie isky sa wieksze badz rowne zero
2 maj 12:01
Use:

prawdopodobnie wyjdzie cos takiego jak wyzej
2 maj 12:03
Kipic:

2 rozwiazania dla m=−1 i m∊(0;+
∞)
3 rozwiazania dla m=0
4 rozwiazania dla m∊(−1;0)
2 maj 12:05
Kipic:

a tu jakby jescze chcieli wykres g(m)=y
2 maj 12:12