Pomóżcie
kaska: Mam 5 zadan do zrobienia i jesli mi ktos pomoze to bede badzo wdzieczna:
1. Oblicz pozostałe funkcje trygonometryczne jezeli: cosα=u{3/5}
2. Zbadaj czy istnieje kąt ostry α jeżeli sinα=u{5/13} i tgα=u{5/12}
3. Oblicz :sin44*cos46+cos44*sin46 (wszystko w stopniach)
4. Rozwiąż równania wielomianowe:
a) x
3+2x
2−4x−8=0
b)x
3+2x
2−16x−32=0
c)x
3+6x
2+5x=0
5. Rozwiąż równania wymierne:
2 maj 11:09
kaska: 1. Cosα=35
2 sinα=513 i tgα=512
2 maj 11:14
bezendu:
Zadanie 4
a)
x
3+2x
2−4x−8=0
x
2(x+2)−4(x+2)=0
(x+2)(x
2−4)=0
(x+2)(x+2)(x−2)=0
(x+2)
2(x−2)=0
x=−2 lub x=2
b)
x
3+2x
2−16x−32=0
x
2(x+2)−16x(x+2)=0
(x+2)(x
2−16)=0
(x+2)(x−4)(x+4)=0
x=−2 x=4 x=−4
c) x
3+6x
2+5x=0
x(x
2+6x+5)=0
Δ=6
2−4*1*5=16
√Δ=4
x(x+5)(x+1)=0
x=0 x=−5 x=−1
30 maj 21:27
bezendu:
Zadanie 5
c)
D
f=R\{0,−1}
3x=2x+2
3x−2x−2=0
x−2=0
x=2
D
f=R\{−2,2}
3x−6=x+2
3x−x−6−2=0
2x−4=0
2x=4
x=2 ⊄D brak rozwiązań
4=10x−25
10x=29
30 maj 21:32