Wiec robie
zeby suma byla nieparzysta to musza byc cyfry P+P+N a takze to jest na 3 sposoby bo moga cyfry
byc jeszcze byc w innych miejscach wiec P+P+N , N+P+P, P+N+P wiec :
P −parzyste − 4
N−nieparzyste−5
4*3*5 i *3 bo na 3 sposoby \wiec jet ich 180
Ale mam problem z tym bo jescze moga byc same cyfry nieparzyste wiec jest N+N+N i tu mam
problem czy one tez beda na 3 sposoby, czy to juz jest zaarte w tym bo wydaje mi sie ze juz
jest poniewaz to sa wszystkie mozliwe sposoby i kolejnosc ma znaczenie ale nie jestem pewien
.
Z góry dzięki za pomoc
a tak poza tym to im blizej egzaminu z matmy to przerasta mnie uczucie ze to co
umiem to o wiele wiele za malo
a jak u Cb
pierdolony polski ,
z mamtmy juz dawno nic nie robilem i nie wiem jak to bedzie duzo ze tak powiem stracilem
wprawy
wiec to co wyzej do kitu
@Use ja jestem matołem z polaka, i nawet na nauke do tej pisemnej, do tej pory nie
przeznaczyłem ani minuty jedynie to troche na ustna sie uczylem i to nie mam do konca
zrobionego a doszdlem do wniosku ze na znamrowany czas na ta ustna i angielksi wlasnie tez z
deka wypadlem z wprawy z matmy wlasnie niekiedy mam takie proste dylematy np to z tym czy beda
wlasnie tutaj 3 sposoby
No ale bez jaj nie jest tak zle "Humanisty" hehe maja lipe z matmy a my z polaka
dobrze ze kij ma 2 końce hehe
ogolnie to mam juz szczerze wyjebane na wynik
z tej matury nawet z majcy ( wiem ze podstawe napisze na 100% ewentialnie jak gdzies udupie to
z 90% ) ale ogolnie to chcialbym po prostu ja zdac , zeby mozna bylo myslec w ogole o jakichs
studiach, niekoniecznie musi to byc uzelnia renomowana , ambicje do nauki mam tylko chcialbym
sie uczyc czegos co sprawia mi przyjemnosc np matematyki a nie jakichs popierdolonych powiesci
sienkiewicza czy mickiewicza,
jedno wiem na pewno jak nie udupie polskiego to mature zdam
matma i angol to bedzie formalnosc
a rozszerzenie zobaczymy, jak bedzie tak jak rok temu to
moze nawet bedzie ponad 80% zobaczymy
O tyle jest fajnie
ze jak sie idzie na politechnike to angol i polak jest liczony *0,1 a nie jak podstawa z
matmy 1,5 albo rozszerzenie *2,5 . No zdac ten polski z angielski pisemne i ustne i wyje..bane
czy to bedzie 32% czy 50%
|
| |||||||||||||||
ppn − | * | *3!=6*5*6=180 | ||||||||||||||
| ||||||||
nnn− | *3!=60, wybieram 3 nieparzyste, permutuję (cyfry są różne) | |||||||
| 240 | 30 | 10 | ||||
P(A)= | = | = | ||||
| 9*8*7 | 9*7 | 21 |
teraz juz jest WSZYSTKO JASNE
czyli liczac dwumianem newtona trzeba
jeszcze 3 mozliwosci rozpatrzec bo cyfry moga byc na roznych miejscach a w wyliczaniu 5*4*3 to
juz jest uwzgledniona kolejnosc
jeszcze nawet prawdopodobienstwo