Obwód trójkąta, promień koła i sinus kąta wewnętrznego.
falafel:

W trójkącie ABC bok AB jest o 5 dłuższy od boku AC, zaś kąt ACB = 150. Wiedząc, że BC = 3
√3,
oblicz: obwód tr. ABC, promień koła opisanego na tym trójkącie, sinus kąta wewnętrznego przy
wierzchołku A.
Udało mi się stworzyć coś takiego. Jako, że kąt DCA ma 30 stopni, ADC 90, a DAC 60 to udało mi
się wyliczyć taką zależność, że DC = x, AC = 2x i DA = x
√3.
Co prawda wyliczyłem obwód ze wzoru (x
√3)
2 + (x+3
√3)
2 = (2x+5)
2. Po całym szeregu
obliczeń wyszło mi, że x=(10 + 3
√3)/73, więc cały obwód (40 + 12
√6)/73 + 5 + 3
√3
Nie mam żadnej pewności czy jest to dobry wynik ani jak policzyć pozostałe dwa podpunkty.