Które wyrazy ciągu są ujemne,
Kizuna: Które wyrazy ciągu są ujemne, a które większe od 3?
a) a
n = n
3 − 5n
2 − 5n + 25
Niby proste, ale coś robię źle
2 maj 10:32
wredulus_pospolitus:
to napisz nam co robisz ... to sprawdzimy
2 maj 10:33
Kizuna: n3 − 5n2 − 5n + 25 < 0
Dzielnik WW= 5
n3 − 5n2 − 5n + 25: (n −5) = (n2 − 5)(n−5)
0 > (n2 − 5)(n−5)
n = √5 v n = −√5 v n = 5
potem wykresik ( nie obczajam tego rysowania, ale łatwo się domyślić )
n > 0 dla n należy ( − nieskończoność, −√5) u (√5, 5)
2 maj 10:47
Kizuna: ktokolwiek?
2 maj 11:13
Kizuna: na pewno nikt? ;[
2 maj 11:33
Kizuna: na 100%?
2 maj 12:37
Kizuna: Ale jaja jestem idiotą dobra, temat zamknięty, przez przypadek wpadłem na odp
2 maj 13:21