Obliczanie kąta z logarytmu
Azta: Cześć. Moim zadaniem jest obliczenie miary kąta α wiedząc, że log√3/9 tgα= −1/3 i
α∊(180,270).
Udało mi się zapisać rozwiązanie logarytmu jako 271/6 (aczkolwiek nie jestem tego pewien),
ale problemem jest to, iż do końca nie wiem co z tym zrobić. Nie wydaję mi się bym musiał
wypisywać wynik z tabeli matematycznej, więc zapewne mam coś źle.
Najbardziej prosiłbym o jakąś poradę (i wytknięcie błędów) tak, abym mógł sam rozwiązać
zadanie.
2 maj 10:30
wredulus_pospolitus:
| | 2 | | 1 | |
log√3/9 tgα = log(30,5−2) tgα = − |
| log3 tgα = − |
| |
| | 3 | | 3 | |
tgα =
√3
α = ...
2 maj 10:36
wredulus_pospolitus:
ale dobrze miałeś/−aś rozpisane
wystarczy zauważyć:
271/6 = (33)1/6 = 33*(1/6) = 31/2 = √3
2 maj 10:38