Kapitał
gto.ferrari.599: Oblicz kapitał po 20 latach, jeśli złożona została kwota 1000zł na 10% w skali roku i stosowana
jest kapitalizacja miesięczna.
2 maj 10:26
wredulus_pospolitus:
znasz wzór na obliczanie kapitału powiększanego o stały procent

zastosuj go ... w czym problem
2 maj 10:32
Kizuna: Kn = K0 * (1 + p100)n
K0 = 1000
p = 10% : 12 ~~ 0,83%
n = 20 * 0,83 = 16,6
Kn = 1000 * (1 + 0,0083)16,6 = ...
2 maj 10:39
gto.ferrari.599: No mi wyszło 7270,16zł. Czy jest dobrze?
2 maj 10:39
gto.ferrari.599: Kiziunia: W odpowiedziach znalazłem, że wynik to 19837,40zł, a z tego co podałaś nie wychodzi.
(czy błąd w odpowiedzi?)
2 maj 10:46
Saizou : 10% na rok
n=12*20=240
| | 0,83 | |
K=1000(1+ |
| )240≈7 270,16 zł |
| | 100 | |
2 maj 10:48
gto.ferrari.599: Tak jest Saizou: błąd w książce Adamantan
2 maj 10:52
Kizuna: A już myślałem, że wtopa xD
2 maj 11:04
gto.ferrari.599: Spokojnie przecież nie jesteśmy na wojnie

Ważne, że rozwiązane prawidłowo tak jak u Saizou
2 maj 11:06
2 maj 11:15