Z sześcianu wycięto ostrosłup ABCD. Stosunek objętości sześcianu do objętości ostrosłupa
jest równy:
A.6:1 B.5:1 C.4:1 D.3:1
Vs−objetosc szescianu
Vo−objetosc ostroslupa
Vs=a3
| 1 | ||
Vo= | *Pp*h | |
| 3 |
| 1 | 1 | a2 | ||||
Pp= | *a*h= | *a*a= | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| 1 | ||
h2= a2−( | a√2)2 | |
| 2 |
| 2a2 | ||
h2= a2−( | ) | |
| 4 |
| a2 | ||
h2= a2 − | ||
| 2 |
| 2a2 − a2 | ||
h2= | ||
| 2 |
| a2 | ||
h2= | /√ | |
| 2 |
| a | a√2 | |||
h= | = | |||
| √2 | 2 |
| b2 *√3 | 2a2*√3 | |||
Pp = | = | = 0,5 √3 a2 | ||
| 4 | 4 |
| b*√3 | a √2*√3 | |||
h1 = | = | =0,5 √6 a | ||
| 2 | 2 |
| 2 | 1 | |||
x = | h1 = | √6 a | ||
| 3 | 3 |
| 1 | 2 | |||
x2 = | *6 a2 = | a2 | ||
| 9 | 3 |
| 2 | 1 | |||
h2 + x2 = a2 ⇒ h2 = a2 − x2 = a2 − | a2 = | a2 | ||
| 3 | 3 |
| 1 | 1 | |||
h = √ | a2 = | a | ||
| 3 | √3 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
V = | Pp *h = | *0,5 √3 a2 * | a = | a3 | ||||
| 3 | 3 | √3 | 6 |
| Vsz | 1 | ||
= a3 : ( | a3 ) = 6 | ||
| V | 6 |