matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomoc
cinek:
Rozwiąż równanie
√
1+x
+
√
1−x
=
√
x+2
1 maj 23:25
irena_1:
−1≤x≤1 1+x+2
√
(1−x)(1+x)
+1−x=x+2 2
√
1−x
2
=x 4(1−x
2
)=x
2
4−4x
2
=x
2
5x
2
=4
4
x
2
=
5
2
√
5
2
√
5
x=
lub x=−
5
5
1 maj 23:29