rozwiaz rownanie
maturzysta: x2+(√3−1)−√3=0
1 maj 22:25
Technik:
x
2+(
√3−1)
x−
√3=0
1 maj 22:26
Dominik: zapewne takie.
x2 + (√3 − 1)x − √3 = 0
x2 + √3x − x − √3 = 0
x(x + √3) − (x + √3) = 0
(x − 1)(x + √3) = 0
x = 1 v x = −√3
1 maj 22:29
Licealista_Theosh: Jeżeli jest tak jak ty napisałeś to wychodzi :
x2 +√3 −1 −√3 =0
x2=1 ⇒ x=1v x=−1
1 maj 22:30
Technik:
Maturzysta a równania kwadratowego nie potrafi zrobić
1 maj 22:30
maturzysta: a mozna to zrobić w ten sposob, ze Δ=√4+2√3 czyli to |√3=1| ?
1 maj 22:34
MTR: po co utrudniasz sobie życie? skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia, masz je w tablicach
maturalnych. Wzór na (a−b)2
1 maj 22:47
Mila:
Do Maturzysty, możesz obliczyć Δ,
Δ=(√3−1)2+4√3=3−2√3+1+4√3=4+2√3=(1+√3)2 (niektórzy tego nie zauważają)
√Δ=1+√3
Jeśli podasz rozwiązanie bez wyciągnięcia pierwiastka z Δ, to uzyskasz chyba wszystkie punkty,
o ile nie będzie dalszych wymagań, a to może być komplikacja.
Obydwa sposoby prawidłowe.
Jednak sposób Dominika jest prostszy.
1 maj 23:20