matematykaszkolna.pl
pozdrawiam :) młody tales :): Pamiętam taką zasadę, że chyba jak były przekroje to jeśli był nachylony pod jakimś tam kątem to przekrój był trójkątem, a jeśli pod innym to trapezem. Proszę, powiedźcie mi o co w tym chodzi>
1 maj 22:04
młody tales :): UP
1 maj 22:44
Nienor: rysunekα=300 przekrój jest trójkątem. Niebiekie. α=450 lub α=600 przekrój jest trapezem. Czerwone A przkrój jest taki: płaszczyzna przecinająca przekątną graniastrosłupa i nachylony do podstawy pod kątem α. Ale przy 300 czubek trójkąta nie jest w wierzchołku.
1 maj 22:47
młody tales :): dzięki! emotka A tak samo jest przy graniastosłupach trójkątnych? A czy dla kąta 31o też jest trójkąt? A jak w ostrosłupach?
1 maj 23:03
Nienor: Dla 31o też. Dla szystkich kątów, których tgα≤2. Czyli jednak α=45o też jest trójkątem, przepraszam, za wcześniejsze wprowadzenie w błąd. Trójkąt nie ma przekątnej emotka I oprócz α=90o wszystkie przekroje przecinające jakoś podstawę są w najlepszym przypadku trapezami.
1 maj 23:09
Nienor: A nie, znów przepraszam, z graniasłupami trójkątnym, można wybrać płaszczyznę będącą trójkątem, ale dużo tu zależy od trójkąta (zakładam, że ta płaszczyzna przecina którąś z wysokości) w podstawie. Sorry za to zamieszania, widać powinnam już iść spać.
1 maj 23:20
PW: młody talesie, a umiesz narysować przekrój sześcianu będący pięciokątem?
2 maj 12:31
młody tales :): nie
2 maj 23:02
PW: Jest to możliwe − płaszczyzna przekroju przecina 5 ścian, a szóstej nie. Przyznam, że długo kiedyś myślałem jak to narysować (mam słabą wyobraźnię przestrzenną).
3 maj 00:54
Bogdan: rysunek Np. tak
3 maj 01:11