logarytm. czy to jest to samo?
malinka: czy to jest to samo?
2
2log4 52 =?= 4
log4 52
liczę sobie pewne zadanko i nie wiem, czy dobrze postępuję, chociaż wynik się zgadza.
2
log4 25 − 1
2
log4 25 − log4 4 = 2
log4 254 = 2
2log4 52 = 4
log4 52
zatem wynik wyszedł mi:
52 ,co się zgadza z odp. w książce, jak już wspomniałam
1 maj 21:39
Nienor: Tak, to tej to samo.
1 maj 21:48
123: Tak to jest to samo.
Korzystasz ze wzoru (ax)y = ax*y
1 maj 21:48
malinka: ok. dziękuję, chciałam się upewnić.

w książce zapisali to w ten sposób:
| | √4log4 25 | |
2log4 25 − 1 = |
| |
| | 2 | |
i za nic nie potrafię tego zrozumieć, a z ciekawości chciałabym wiedzieć "jak to działa".
wytłumaczy ktoś tak na chłopski rozum?
1 maj 21:56