styczne prostopadłe do osi OX
jo: styczne prostopadłe do osi OX
tak sobie myślę, bo może być przecież jak jest okrąg i jego styczne to taką styczną nie mogę
opisać y=ax+b, jak ją mam wyznaczyć, może dajcie link do takiego zadanka
loitzl9006:
Załóżmy że masz podane równanie okręgu i punkt P(x
P, y
P) poza okręgiem, przez który mają
przechodzić styczne do okręgu.
Jeżeli podstawisz dane x
P do równania okręgu, a otrzymany w ten sposób
y jest współrzędną
y lewego, bądź prawego skrajnego punktu na okręgu (mam nadzieję że rozumiesz o co chodzi)
to znak, że prosta o równaniu x=x
P jest styczną do okręgu. Przykład: masz okrąg x
2+y
2=1 i
punkt P(−1;2). Sprawdzamy, czy istnieje styczna do okręgu przechodząca przez punkt P,
prostopadła do OX.
Wstawiamy x
P=−1 do równania x
2+y
2=1:
(−1)
2+y
2=1
1+y
2=1
y=0
Zatem y=0 (a x był równy −1) czyli punkt A(−1;0) jest lewym skrajnym punktem na okręgu, więc
prosta x=−1 jest styczną do okręgu.
Co do drugiego, to trzeba wiedzieć że wykres funkcji liniowej y=ax+b przecina oś rzędnych (OY)
| | b | |
w punkcie A(0;b), a oś odciętych (OX) w punkcie B(− |
| ;0). |
| | a | |
| | 3 | |
Zatem A(0;3) zaś B(− |
| ;0) |
| | k | |
Teraz długości odcinków:
| | 3 | |
|AO|=3, |BO|=|− |
| | (konieczna wartość bezwzględna − bez niej pominiesz jedno rozwiązanie!) |
| | k | |
Z podanego w zadaniu warunku wynika, że |BO| musi być równe 9, więc zadanie sprowadza się do
rozwiązania równania
Ponieważ |−a|=|a|, to można zapisać to równanie jako
albo też jako
możesz teraz to pomnożyć na krzyż a potem powinno być już łatwo.
| | 1 | | 1 | |
powinno wyjść k= |
| lub k=− |
| |
| | 3 | | 3 | |