funkcja wykładnicza
nati: czy dobrze to robie?
dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartosci wieksze od 1
f(x)=(1−2x)(1+2x+2)
1+4*2x−2x−4*4x>1
3*2x−4*4x>0
i co dalej ?
1 maj 21:11
Bogdan:
zastąp 4x zapisem 22x
1 maj 21:14
nati: też tak robiłam moge jedynie 2x dać przed nawias ale da mi to cos ?
1 maj 21:15
Bogdan:
da
1 maj 21:16
nati: 2x(3−4*2x)>0
i terez nie mam pojecia juz w ogole tak myslałam ze pierwszy czynnik i drugi musza byc tych
samych znakow i teraz mam dac dwa przypadki czy jak ?
1 maj 21:18
123: 3*2
x − 4*(2
x)
2 > 0
t = 2
x
3t − 4t
2 > 0
t(3 − 4t) > 0
2
x > 0
dla x ∊ R
1 maj 21:19
nati: aha aha dziekuje
1 maj 21:20
123: K...wa źle policzyłem...
2
x > 0 dla x ∊ R
1 maj 21:22
Bogdan:
2
x > 0 dla x∊R
| | 3 | |
logarytmujemy obustronnie: log2 2x < log2 |
| ⇒ ... |
| | 4 | |
1 maj 21:22
nati: w odpowiedzi mam tylko x<log234 dlaczego ?
1 maj 21:23
Bogdan:
bo 2x > 0 dla dowolnej wartości x
1 maj 21:25
123: *Nie od 0 tylko od −∞...
1 maj 21:26
nati: 123 ostateczna odpowiedz dal inna obie sa poprawne ?
1 maj 21:26
nati: aha dzieki wielkie
1 maj 21:27
Bogdan:
"Nie od 0 tylko od −∞" ?
Zbiorem wartości funkcji f(x) = 2x jest zbiór (0, +∞) i dlatego zapisuje się 2x > 0 dla x∊R
1 maj 21:29