Rozkładanie wzoru
NOJA: Cześć.
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych i przez środek
okręgu o równaniu x2 + y2 − 2x + 4y − 5 = 0.
Czy jeśli powyższe zadanie wykonam prawidłowo, tj. określę równanie prostej, ale punkt (1;−2) z
równania okręgu wyczytam z dedukcji, a nie napiszę tego w zadaniu poprzez "zwijanie" wzoru
skróconego mnożenia, to czy dostanę pełną pulę punktów czy zostanie mi 1 punkt potrącony za
brak ukazania "zwijania" x2 + y2 − 2x + 4y − 5 = 0?
1 maj 20:30
Dominik: nie powinien. w tablicach maturalnych sa ukazane dwa rownania prostej, rowniez x2 + y2 − 2ax
− 2by + c = 0 z dopiskiem S = (a, b)
1 maj 20:32
Dominik: dwa rownania okregu*
1 maj 20:34
NOJA: Oki, rozumiem. Dziękuję pięknie za odpowiedź.
1 maj 20:38
Bogdan:
Trzeba zapisać (bezpieczniej jest pokazanie wyznaczenia współrzędnych środka okręgu):
| | 2 | | −4 | |
środek okręgu S = (x0, y0), x0 = |
| = 1, y0 = |
| = −2, S = (1, −2) |
| | 2 | | 2 | |
| | −a | | −b | |
Jeśli jest okrąg: x2 + y2 + ax + by + c = 0, to x0 = |
| , y0 = |
| , |
| | 2 | | 2 | |
r =
√x02 + y02 − c
1 maj 20:39
NOJA: Ahaś, no nic, zapamiętam. Dzięki wielkie.
1 maj 20:43