stężenie roztworu.
ddawid: Do 12 kg 10−procentowego wodnego roztworu soli kuchennej dodano 3 kg wody. Ile wynosi stężenie
otrzymanego roztworu?
1 maj 20:24
Eta:

10*12+0*3=p*15 ⇒ p=.....
1 maj 20:30
Saizou :

24+60=3x
84=3x
x=28% stężenie roztworu
1 maj 20:33
Saizou : oj... pomyliłem dodałem sól zamiast wody

oczywiście
Eta dobrze rozwiązała
1 maj 20:34
Saizou : a czemu nie

zasolenie jeziora Asal w Dżibuti wynosi ok. 348‰
1 maj 20:37
Eta:
1 maj 20:38
Saizou : pewnie za mało czekolady zjadłem
1 maj 20:40
ddawid: Dzięki bardzo

wyszło 85 xd
1 maj 20:49
ddawid: 8%
1 maj 20:54
pigor: ...., no to jeśli już chodzi o wodę, to także np. tak :
niech
x%=? − szukany procent, to
90%*12+3=(100−x)%*15 /*10 ⇔ 9*12+30= (100−x)*1,5 /:1,5 ⇔
⇔ 6*12+20= 100−x ⇔ x=100−92 ⇔
x%= 8% . ...
1 maj 21:01