afafe
wibiii: hej wytlumaczy mi ktos dlaczego 274=818 i tak samo 163=642 ?
1 maj 20:09
Dominik: pierwsze jest bzdura
274 = (33)4 = 312
818 = (34)4 = 316
312 ≠ 316
drugie z kolei jest prawda
163 = (42)3 = 46
642 = (43)2 = 46
stad mamy 163 = 642
1 maj 20:14
pigor: ,,, no to zobaczmy, czy to prawda

27
8= (3*9)
8= (3*3
2)
8= 3
3*8= 3
24,
zaś
81
8= 9
2*8= (3
2)
16= 3
32 , a więc nieprawda
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
16
3=4
6 , zaś 64
2= 4
3*2= 4
6 prawda

. ...
1 maj 20:17
wibiii: dzieki
1 maj 20:18
wibiii: kurcze to nie rozumiem dlaczego wyszedl mi dobry wynik
| | log8 | | 1 | |
Wiedzac ze a= |
| i b= |
| oblicz wartosc wyrazenia 274a+163b wynika podaj |
| | log81 | | log64 | |
w najprostszej postaci
1 maj 20:21
Dominik: wkradl sie u mnie blad
818 = (34)8 = 332
zas u pigora nie wiedziec czemu pojawilo sie 278, zamiast 274.
1 maj 20:21
Dominik: | | log8 | | log38 | | log38 | |
a = |
| = |
| = |
| |
| | log81 | | log381 | | 4 | |
| | 1 | | log410 | | log410 | |
b = |
| = |
| = |
| |
| | log64 | | log464 | | 3 | |
27
4a + 16
3b = 27
4 * log38/4 + 16
3 * log410/3 = 27
log38 + 16
log410 =
3
3log'38 + 4
2log410 = 3
log383 + 4
log4102 = 8
3 + 10
2 = 612
1 maj 20:26
pigor: ...,

prawda , nie wiem i znikam
1 maj 21:19