wśród n losów loterii jest pięć losów wygrywających
janek: wśród n losów loterii jest pięć losów wygrywających. Dla jakich n prawdopodobieństwo tego, że
kupione dwa losy będą wygrywające jest większe od
14
Rozwiązuje:
| |
| dochodzę do : 20 n2−n > 14 i nie mogę sobie dalej poradzić. |
| |
Prosiłbym o dokładne rozwiązanie z obliczeniami ( bo chyba tylko z tym jest tutaj problem )
1 maj 19:35
Nienor:

−4n(n
2−n−80)(n−1)>0
| | 1−√321 | | 1+√321 | |
4n(n−1)(n− |
| )(n+ |
| )<0
|
| | 2 | | 2 | |
Rozwiązania mniejsze od 0 nie są interesujące.
n∊{2,3,4,5,6,7,8,9}
1 maj 19:57
Mila:
n≥5 ( 5 jest wygrywających)
80−n
2+n>0 ( mianownik >0, bo n≥5)
−n
2+n+80>0
Δ=1+4*80=321
| | −1−√321 | | −1+√321 | |
n1= |
| lub n2= |
| |
| | −2 | | −2 | |
n
1≈9,5 lub n
2≈−8,5
n∊(−8,5;9,5) i n∊N
+ i n≥5⇔n∊{5,6,7,8,9}
1 maj 23:00