wielomianowo
zombi: Wykaż, że dla każdej liczby n liczba
| | 3+√17 | | 3−√17 | |
( |
| )n + ( |
| )n jest całkowita i nieparzysta |
| | 2 | | 2 | |
Czyli, te liczby są pierwiastkami, x
2−3x−2
niech
| | 26−6√17 | | 13−3√17 | | 9−3√17 | |
u2= |
| = |
| = |
| −1 = 3u−1 |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
analogicznie v
2
Teraz oznaczamy a
n=u
n+v
n
a
0=2
a
1=u+v=3
a
2=(3u−1)+(3v−1)=3(u+v)−2=3a
1−a
0
a
3=u(3u−1)+v(3v−1) = 3a
2−a
1
...
a
n=u
n−2(3u−1)+v
n−2(3v−1) = 3a
n−1−a
n−2
No i w sumie z tej rekurencji widać, jeśli poprzedni wyraz był nieparzysty to, wyraz ten
pomnożony razy 3 minus 2 znowu da liczbę nieparzystą ponieważ nieparzysta−parzysta, nadal jest
nieparzysta. A to, że jest liczbą całkowitą również widać.
Może być?
1 maj 19:33
zombi: STOP co mi nie gra.
1 maj 19:40
zombi: NIE PATRZEĆ, BO JAKIEŚ RACHUNKI.
1 maj 19:40
zombi: u2=3u+2
v2=3v+2
Teraz
a0=2
a1=u+v=3
a2=(3u+2) + (3v+2) = 3a1+2a0
a3=u(3u+2)+v(3v+2)=3a2+2a1
...
an=un−2(3u+2)+vn−2(3v+2)=3an−1+2an−2
Teraz pyka raczej.
1 maj 19:46
zombi: podbitka
1 maj 20:46
Godzio:
Zastrzeżenie jest takie, że nie widać, że wzór rekurencyjny jest na pewno prawdziwy. Ty sobie
po prostu wypisujesz, i wyciągnąłeś wnioski, dowodu nie ma.
1 maj 21:34
zombi: Wiem to indukcyjnie można pewnie, tylko chodzi mi o sam zamysł.
1 maj 21:45
Trivial: Jest prostszy sposób, o którym zaraz napiszę.
1 maj 21:56
Trivial:
| | 3+√17 | | 3−√17 | |
an = ( |
| )n + ( |
| )n |
| | 2 | | 2 | |
| | 3+√17 | | 3−√17 | |
Można zauważyć, że liczby λ1 = |
| oraz λ2 = |
| są pierwiastkami pewnego |
| | 2 | | 2 | |
trójmianu kwadratowego. Potrzebujemy dowolnego takiego trójmianu kwadratowego.
A(λ) = aλ
2 + bλ + c
Dobieramy np. a = 1, wtedy b = −3 oraz c = −2, skąd:
A(λ) = λ
2 − 3λ − 2
Trójmian ten jest wielomianem charakterystycznym równania rekurencyjnego:
a
n − 3a
n−1 − 2a
n−2 = 0 → a
n = 3a
n−1 + 2a
n−2
Z postaci równania oraz z dwóch początkowych wyrazów (a
0 = 2, a
1 = 3) można wywnioskować
tezę.
1 maj 22:03
zombi: O co chodzi z tym przejściem i tym zdaniem "Trójmian ten jest wielomianem charakterystycznym
równania rekurencyjnego: an − 3an−1 − 2an−2 = 0 → an = 3an−1 + 2an−2" ?
1 maj 22:36
zombi: Podbijam, bo nie czaje tego kroczku Trivial, ja bym starał się to indukcyjnie obalić jak coś.
2 maj 12:23
2 maj 13:29