logarytm
Lewandussia: Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie log23x−2logx=m ma dwa pierwiastki
należące do przedziału <1,+∞)
Jakie powinienem dać założenia? bo nie wiem jak to rozwiązać
1 maj 19:32
Lewandussia:
1 maj 19:56
pigor: czy na pewno, te twoje logarytmy majką takie podstawy, jeden
13, a drugi 10
1 maj 20:10
Lewandussia: oj sorry, obydwa mają podstawy 3
2 maj 16:53
Lewandussia: podbijam
2 maj 20:40
dodo400: trzeba wprowadzić zmienną t, czyli:t= log3x zamieniasz na zmienną t i jedziesz równaniem
kwadratowym:t2−2t−m=0⇔ Δ>.0 i o ile się nie mylę to m>1
2 maj 21:06