Dany jest okrag o rownaniu x^2 +8x+ y^2 -2y +9=0. Znajdz rownanie stycznej przec
merbb:

Ustailem ze okrag ma rownanie (x+4)
2 +(y−1)
2=8 i narysowalem go. Utknalem na tym ze nie wiem
co zrobic z tymi punktami A i B
1 maj 19:17
merbb: Dany jest okrag o rownaniu x2 +8x+ y2 −2y +9=0. Znajdz rownanie stycznej przechodzaje przez
punkt K (0,1)
1 maj 19:17
Dominik: za malo danych.
1 maj 19:18
merbb: dopisalem, wiecej nic nie ma, dlateog nie mam pojecia co zrobic
1 maj 19:20
xyz: Prosta przechodząca przez punkt K:
y=ax + 1
Masz srodek, masz promien.
liczysz odleglosc srodka od prostej i wychodzi wspolczynnik a
1 maj 19:22
Dominik: okej, widze ze dopisales.
rownanie stycznej: y = ax + b
wiadomo, ze przechodzi przez punkt (0, 1), zatem b = 1
stad rownanie ma postac y = ax + 1
wystarczy rozwiazac uklad rownan
| ⎧ | (x + 4)2 + (y − 1)2 = 8 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | y = ax + 1 | |
i do rownania kwadratowego ze zmienna x dac warunek Δ = 0.
lub
przeksztalcic rownanie prostej do postaci ogolnej ⇒ ax − y + 1 = 0 i podstawic do wzoru na
odleglosc punktu od prostej, wiedzac ze odleglosc srodka okregu od stycznej jest rowna
promieniowi.
1 maj 19:22
merbb: a w tym rownaniu dominik to jaki punkt mam dac ten x0 i y0 ?
1 maj 19:50
Dominik: gdzie chcesz dawac x0 i y0? wstaw y do rownania okregu, podnies nawiasy do kwadratu i
dostaniesz rownanie kwadratowe z parametrem. wystarczy wyliczyc wartosc parametru a dla
ktorego Δ = 0.
1 maj 19:55
Dominik: druga metoda prawde mowiac jest szybsza i latwiejsza.
1 maj 19:56
merbb: rozwiazalem ten uklad rownan i rozumiem ze powinno wyjsc a=1 v a= −1 i y= −x +1 i y=x +1 ?
1 maj 19:56
merbb: mi chodzilo o ta 2 metode, w tym −4a , ktore mam wstawiac do rowniania Ax0 + By0 itd..
1 maj 19:57
merbb: ok mam jeszcze 2 zadanie gdzie tresc brzmi :
oblicz wartosc m i n dla ktorych wielomian w(x)= x4 + x3 +mx2 −4x + n jest podzielny przez
p(x)= x2+x+1.
Podzielilem jeden przez drugi i wyszlo mi u gory x2 +(m−1) i reszta (−m−3)x + n −m +1. Wiem ze
trzeba ja przyrownac do reszty jesli jeden wielomian dzieli drugi ale ten x mi strasznie
przeszkadza i nie wiem co dalej zrobic
1 maj 20:01
Dominik: Ax + By + C = 0
dla naszej prostej A = a, B = −1, C = 1
| | Ax0 + Bx0 + C | |
d = |
| |
| | √A2 + B2 | |
x
0, y
0 to wspolrzedne srodka okregu, czyli
x
0 = −4
y
0 = 1
ponadto d = r = 2
√2
wyniku nie znam; zakladam ze w gimnazjum naliczyli ciebie liczyc. jak chcesz sie upewnic to
zapisz obliczenia.
1 maj 20:02
Dominik: zakladam, ze dzielenie jest wykonane dobrze.
mamy reszte w postaci ax + b. widac, ze zeruje sie dla kazdego x, gdy a = 0 i b = 0. zatem − m
− 3 = 0 ∧ n − m + 1 = 0
1 maj 20:04
Mila:
Jeśli dzielisz przez wielomian II stopnia to reszta może być wielomianem stopnia I, reszta ma
postać:
R(x)=ax+b
Dobrze podzieliłeś.
m=−3 i n=−4
W(x)=(x2−4)*(x2+x+1)
1 maj 20:52