matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Karoooo:
Rozwiąż równanie: |1/2x−4|=2
1 maj 19:06
agulka:
Rozważ 2 przypadki:
1
1
1)
x−4≥0 2)
x−4<0
2
2
x≥8 x<8
1
1
x−4=2 −
x+4=2
2
2
1
1
x=6 −
x=−2
2
2
x=12 x=4
1 maj 19:52