W trójkącie prostokątnym ABC, przez wierzchołek C kąta prostego poprowadzono...
Karygodny: W trójkącie prostokątnym ABC, przez wierzchołek C kąta prostego poprowadzono prostą, która
przecięła bok AB w punkcie D. Wiedząc, że |AC|=a, |BC|=b oraz |<ACD|=30 stopni, oblicz:
a) |CD|
b)|AD| : |DB|
1 maj 18:43
Karygodny: Proszę o pomoc!
1 maj 18:52
bżdonc:

| | a√3 | |
α=30 ⇒ |∡ADC|=60 ⇒ |CD|=2a ⇒ |AD|= |
| |
| | 3 | |
|∡ADC|=60 ⇒ |∡CDB|=120
cos120=cos(90+30)=−sin30
i teraz z tw. cosinusów możesz policzyć |DB|
1 maj 18:52
Karygodny: A to |CD| nie ma wychodzić czasem z kąta prostego?
1 maj 18:57
bżdonc: Ah, no tak, sorrki
1 maj 18:58
Karygodny: Pomoże ktoś ?
1 maj 19:04
Karygodny: ?
1 maj 19:12
Karygodny: ref
1 maj 19:44
Saizou :

P
ABC=P
ACD+P
BCD
| a*b | | 1 | | 1 | |
| = |
| *a*x*sin30+ |
| *b*x*sin60 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
ab=ax*sin30+bx*sin60
2ab=ax+bx*
√3
2ab=x(a+b
√3)
1 maj 20:25
Eta:
1 maj 20:32
kakakakakakkakaka: a przykład b

?
19 maj 18:39