tryg
xyz: Dla jakich wartości parametru m rownanie ma rozwiązanie:
sin2x + sinx + m = 0
sinx=t , t∊<−1;1>
t2 + t + m = 0
Δ≥0
I tutaj jakie maja byc warunki?
f(−1)>0
f(1)>0
−1<xw<1 ?
1 maj 18:40
Saizou : −sin
2x−sinx=m
| | 1 | |
zauważ że dziedziną funkcji f(x)=−sin2x−sinx jest przedział <−2: |
| >, zatem |
| | 4 | |
1 maj 18:52
xyz: Tez podejrzewalem ze w ten sposob sie da, ale te warunki tez sa dobre?
1 maj 18:54
Nienor:

Równanie t
2+t+m=0 może mieć tylko jedno rozwiązanie z przedziału [−1,1] i warunek zadania
będzie spełniony.
Należy rozważyć takie równanie t
2+t i zapytać jakie musi być m, aby dla t∊[−1,1] istniało choć
jedno rozwiązanie. Najlepiej to narysować.
| | −1 | |
Wynika z tego, że m∊[ |
| ,2] |
| | 4 | |
1 maj 18:55
Saizou : poprawka nie dziedziną tylko zbiorem wartości
1 maj 18:56
bżdonc: @Saizou: jak to określiłeś?
1 maj 18:57
xyz: | | 1 | |
Saizou ale jak ci wyszla dziedzina ; |
| > ? |
| | 4 | |
1 maj 19:00
Nienor: Saizou dlaczego zamieniłeś znaki
| | −1 | |
xyz nie wystarczą twoje warunki, one wyznaczą ci m∊[ |
| ,0]. |
| | 4 | |
1 maj 19:01
xyz: To jakie warunki tutaj muszą być?
1 maj 19:03
Nienor: Masz rozwiązanie o 18:55
1 maj 19:06
Saizou :

zbadałem jaki przebieg ma funkcja. W tym celu powstawiałem sobie do wzoru
| | π | | π | | π | | π | |
x∊{0: |
| : |
| : |
| : |
| } oczywiście dla ujemnych też i uwzględniając powtarzalność |
| | 6 | | 4 | | 3 | | 2 | |
warto nawet narysować sobie przybliżony wykres
1 maj 19:06
Nienor: Mi chodzi o to, że badana funkcja to f(x)=sin
2x+sinx+m, a nie f(x)=−sin
2x−sinx+m
1 maj 19:08
xyz: sin2x + sinx przeniósł na prawą, żeby po elwej zostało samo m
1 maj 19:09
Saizou : ale ja badam funkcję f(x)=−sin2x−sinx
1 maj 19:09
xyz: | | 1 | |
I w zasadzie to tez myslalem ze tak bedzie... tylko z tego psosobu wychodzi m ∊ [−2; |
| ] |
| | 4 | |
1 maj 19:10
xyz: Wie ktos jak to zrobic z zalozeniami?
1 maj 19:33
xyz: @Nienor, ale tam przy twoim rozwiązaniu to nie powinny być przeciwne znaki przy określaniu m?
Bo po przekształceniu równania wygląda ono tak: sin2x + sinx = −m
1 maj 22:34