matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanko
Grzesiu28:
Wyznacz a1,a2 oraz k : a1,a2 ∊ ℂ k ∊ ℕ a1
2
+ a2 =k
√
k
=a1+1 ponadto wiadomo że −3x
2
+
a1
x−7 =0 a pierwiastki tego równania to :
x1= 1 x2 = 7/3
Proszę o pomoc
1 maj 18:30
Bogdan:
a
1
2
+ a
2
= k,
√
k
= a
1
+ 1 /
2
⇒ k = a
1
2
+ 2a
1
+ 1 a
1
2
+ a
2
= a
1
2
+ 2a
1
+ 1 ⇒ a
2
= 2a
1
+ 1
7
−3x
2
+ a
1
x − 7 = 0, −3(x − 1)(x −
) = 0 ⇒ −3x
2
− 10x − 7 = 0
3
a
1
= −10 a
2
= ... k = ...
1 maj 20:28