1. Oblicz pole powierzchni bocznej stożka wiedząc, że, przekrój osiowy stożka jest trójkątem
równobocznym o boku l=2
2. Promień okręgu opisanego na ostrosłupie prawidłowym trójkątnym jest równy R=4 cm. , zaś
krawędź boczna ostrosłupa ma długość l=5cm. Oblicz objętość tego ostrosłupa. Dokończ rysunek i
wprowadź oznaczenia
Będę wdzięczna za pomoc.
1. Zastosuj wzór na pole powierzchni bocznej stożka.
2. Treść zadania jest nieprawidłowa. Powinno być: "Promień okręgu opisanego na podstawie
ostrosłupa...".
| 1 | ||
Pole powierzchni trójkąta równobocznego o boku a: P = | a2√3. | |
| 4 |
| 1 | 1 | |||
Objętość V = | * | a2√3 * H. | ||
| 3 | 4 |
| 1 | 1 | |||
R = | a√3 ⇒ 4 = | a√3 / *√3 ⇒ a = 4√3 | ||
| 3 | 3 |