Stok, trygonometria
Osxx: Dolna stacja kolejki naziemnej na Hrebienok w Tatrach Słowackich jest położona na wysokości
1025 m n.p.m., a górna − na wysokości 1272 m n.p.m. Kolejka pokonuje trasę długości 1937 m.
Oblicz średni kąt nachylenia stoku.
Nie mam w ogóle pomysłu na to zadanie, a pochodzi ze zbioru zadań na matmę podst. Odp. to α≈7o
1 maj 17:41
Eta:
h= 1272−1025=247
| | 247 | |
sinα= |
| ≈0,1225 ⇒ (odczytaj z tablic) α≈7o |
| | 1937 | |
1 maj 18:50
Osxx: A myślałem że to zły sposób, wstyd mi, dziękuję
1 maj 18:52