udowodnij
matius: hejej mam wykazać ze liczba jest całkowita
sprowadzam do wspólnego i wychodzi
pozbywam się niemywierności czyli razy
√2+1
i wydzdzi mi takie cuś
i coś jest nie tak gdzieś źle znak bo ma wyjść 1
1 maj 16:48
Dominik: zle sprowadzone do wspolnego mianownika
1 maj 16:50
matius: a jeteś masz racje

głupi błąd
1 maj 16:52
matius: w prostokącie o bokach x i y długość boku x zwiększono o 25% a długość boku y zmniejszono o 20%
Jak zmieni się pole tego prostokąta? a to zadanko
x*y=p
1.25x*0,80y=p
tylko co dalej ?
1 maj 16:54
PW: Nie musisz sprowadzać do wspólnego mianownika, wystarczy usunąć niewymierność z ułamka:
| | 1 | | √2+1 | | √2+1 | | √2+1 | |
|
| = |
| = |
| = |
| =√2+1, |
| | √2−1 | | (√2−1)(√2+1) | | √22−12 | | 2−1 | |
a więc badana różnica jest równa
√2+1−
√2=1
1 maj 16:56
1 maj 16:57
matius: no tam w tym wcześniejszym w każdym razie wychodzi dobrze wiec nie zaprzątuje sobie głowy ale z
tym drugim nei ograniam... mam dwa pola i nie wiem o co biega dalej... mam pdozielić jedno
przez drugie ?
1 maj 16:59
PW: No tak, wtedy określisz stosunek jednego do drugiego (będzie widać o ile procent się zmieniło,
jeśli ten stosunek wyrazisz w procentach).
1 maj 17:24