POMOCY
TINA: POMÓŻCIE PROSZE
1) Suma czwartego i siódmego wyrazu ciągu arytmetycznego wynosi 86, a suma drugiego i
trzynastego wyrazu tego ciągu jest 22. Znajdź pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu.
2) Między liczbami 4 i 22 wstaw pięć liczb tak, aby wraz z danymi liczbami tworzyły ciąg
arytmetyczny.
3) Dla jakich wrtosci x liczby : 3x+1, 2x−4, 5x+3 tworzą (w podanej kolejności) ciąg
arytmetyczny?
1 maj 16:39
głowa: 3)
4x−8=8x+4
4x=−12
x=−3
1 maj 16:44
głowa: 2)
a1=4
a7=22
a7=a1+6r
22=4+6r
18=6r
r=3
teraz juz gorki

dokoncz sama
1 maj 16:47
głowa: 1)
a4+a7=86
a2+a13=22
a1+3r+a1+6r=86
a1+r+a1+12r=22
2a1+9r=86
2a1+13r=22
rozwiaz układ rownan
1 maj 16:50