matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
cinek:
Dla jakich wartości parametru m rozwiązanie układu równań x+my=1 2x−y=m jest para (x,y) spełniająca nierówność |x−y|<=1
1 maj 16:25
Tomek:
x=1−my 2(1−my)−y=m 2−2my−y=m 2−m=2my+y (2m+1)y=2−m
2−m
y=
2m+1
2−m
x=1−m*
2m+1
m
2
+1
x=
2m+1
m
2
+m−1
x−y=
2m+1
m
2
+m−1
|
|≤1
2m+1
m
2
+m−1
m
2
+m−1
≤1 ∧
≥−1
2m+1
2m+1
1
2(m
2
−m−2)(m+
)≤0
2
1
2(x+1)(x−2)(x+
)≤0
2
reszte juz dokończ...
1 maj 17:59