pomocy!
ewa: Liczba |2−5| − |3−4| jest równa...?
1 maj 15:52
bżdonc: 3−1=2
1 maj 15:53
ewa: 2−5 to jest −3, więc dlaczego samo 3?
1 maj 15:55
Dziabong: bo to jest wartość bezwzględna.
1 maj 15:57
ewa: to wiem, ale czy ktoś mógłby to wytłumaczyć?
1 maj 15:59
Technik: wartość bez zawsze nie może być ujemna
patrz przykład
|−4|=4
|−3|=3
|3|=3
|2−5|−|3−4|=|−3|−|−1|=3−1=2
1 maj 16:02
ewa: dziękuję bardzo! ; ))
1 maj 16:06
Krzysiek: Pani Ewo. Definicja wartosci bezwzglednej jest taka |x|=x dla x≥o wiec przy opuszczaniu
wartosci bezwzglednaj nie zmieniamy znaku. oraz |x|=−x dla x<0 czyli jak bedziemy opuszczac
wartosc bezwzglewdna musimy zmienic znak na przeciwny
Wezmy np |24|=24 bo 24>0 i nie zmieniamy znaku opuszczajac modul. ale terz wezmy np |−3|=3 bo
−3<0 wiec opuszcajac modul musimy zmienic znak na przeciwny to |−3|=−(−3)=3,
Poza tym wiemy z ewartosc bezwzgledna nie moze byc liczba ujemna . Czy teraz juz jest jasne
1 maj 16:16
Technik: Pan Krzysztof jak zwykle pełna profeska
1 maj 16:17