1
mania: mam ulamek 2m
2−4m−8/ m
2−4 razy m
2/m
2−4, jak to dalej rozwiazac? czy bedzie 2m
4−4m
3−8m
2
dzielone przez m
4+16

? jak tak to co dalej zrobic?
1 maj 15:29
Tomek: licznik tak ale mianownik nie
masz wzór skróconego mnożenia:
(m2−4)2=m4−8m2+16
1 maj 15:34
mania: no okej juz zrozumielame jak a dalej to moge cos skrocic czy jak to mam zrobic?
1 maj 15:37
Tomek: ale daj całe zadanie...
1 maj 15:39
mania: masz uklad rownan, mx+4y=2m i x+my=m+2. wyznacz parametr m tak aby pata licz x i y spelniajace
ten wklad byla para licz o przeciwnych znakach
1 maj 15:50