Wzór ogólny ciągu
bbbb: Dany jest ciąg (an) określony wzorem rekurencyjnym a1=2 i an+1= an − 1n(n+1).
a) Znajdź taką liczbę x, aby ciąg a2, x, a5 był ciągiem geometrycznym
b) wyznacz wzór ogólny ciągu an
1 maj 14:59
Osxx: a)
a
1=2
| | 1 | | 1 | | 3 | |
a2=a1+1=a1− |
| =2− |
| = |
| |
| | 1(1+1) | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | | 4 | |
a3=a2+1=a2− |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 2(2+1) | | 2 | | 6 | | 3 | |
| | 1 | | 4 | | 1 | | 5 | |
a4=a3+1=a3− |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 3(3+1) | | 3 | | 12 | | 4 | |
| | 1 | | 5 | | 1 | | 6 | |
a5=a4+1=a4− |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 4(4+1) | | 4 | | 20 | | 5 | |
a
2, x, a
5 − c.g.
x
2=a
2*a
5
| | a5 | | x | |
sprawdź sobie czy wychodzi c.g. |
| = |
| |
| | x | | a2 | |
1 maj 15:25
bbbb: Dzięki! A podpunkt b?
1 maj 15:31
Osxx: na telefonie robiłem tamto, niedługo będę w domu
1 maj 15:35
bbbb: 
Dziękuję!
1 maj 15:38
Osxx: | | n+1 | |
Wnioskując po tamtych 5 wyrazach ciągu to myślę że an= |
| dla n>0... nie wiem jak to |
| | n | |
udowodnić.. potrzebna jest kogoś pomoc
1 maj 16:07
bbbb: tak też jest w odpowiedzi, ale też nie wiem jak to udowodnić. Ktoś pomoże?
1 maj 16:16
Osxx: Halo?
1 maj 16:32