Chłopiec o masie 70kg biegnie z predkościa 6 .m/s i wskakuje do stajacej na brzegu łódki o
masie 50kg. Z jaka predkoscia odpłynie łódka z chłopcem?
poczytaj trochę o pedzie a na pewno zrobisz to zadanie, jest naprawdę proste
| m1v1 − m2v2 | ||
Vx= | ||
| m1+m2 |
| 420kgm/s | ||
Vx= | ||
| 120kg |
Ale pomogę.
Znasz wzór na pęd ? p=m*v oraz zasadę zachowania pędu ?
W tym zadaniu mamy:
M−masa chłopca , m−masa łodzi , v1−prędkość chłopca , v2−prędkość łodzi ,
vu−prędkość układu chłopiec łódz
M=70 kg m=50 kg v1=6 ms v2=0 ms vu−szukane
| M*v1 | ||
M*v1+m*v2=(M+m)vu => vu= | ||
| M+m |
| 70kg*6ms | ||
Na liczbach to ędzie coś takiego vu= | =>
| |
| 70 kg+ 50 kg |
| 1 | ||
vu=420kg*ms* | ||
| 120ms |