Rozwiązanie układu równań z wartością bezwzględną.
Walek: Witam serdecznie!
Mam taką prośbę o rozwiązanie tego układu równań graficznie
|y| = 3 − |x|
y= 3 − 2|x|
Gdy go rysuję wychodzi mi tylko jedno miejsce w którym się przecinają, mianowicie (0,3). W
odpowiedziach mam jeszcze (−2;1) i (2;1). Proszę o pomoc.
1 maj 14:08
123:
Musimy rozważyć 4 przypadki:
I. y ≥ 0, x ≥ 0
Rozwiązanie: x = 0 i y = 3
II. y < 0, x < 0
Rozwiązanie: x = −2 i y = −1
III. y ≥ 0, x < 0
Rozwiązanie: x = 0 i y = 3
IV. y < 0, x ≥ 0
Rozwiązanie: x = 3 i y = − 1
1 maj 14:28
123:

Co do graficznego to proszę bardzo... Kolory idą po kolei tak jak układy tj. czerwony,
niebieski, zielony,różowy
UWAGA
W ostatnim IV podpunkcie zamiast x = 3 powinno być x = 2. Mój błąd.
1 maj 14:37
Nienor:

Graficznie:
|y|=3−|x| możesz rozłożyć na fukcję:
| ⎧ | y=3−|x|, dla y≥0 | |
| ⎩ | y=−3+|x|, dla y<0 |
|
Spróbuj teraz rysować
1 maj 14:41
Walek: Dziękuję bardzo za pomoc
1 maj 14:50