ciongi
misioo: Ciąg (an) , gdzie n ⁄= 1 jest ciągiem arytmetycznym w którym a 29 = 7 . Oblicz S 38 − S19 ,
gdzie Sn oznacza sumę n początkowych wyrazów ciągu (an) .
1 maj 13:35
1 maj 22:04
Janek191:
Raczej ciągi !
an = a1 + ( n − 1)*r
=================
a29 = 7
czyli
a1 + 28 r = 7 ⇒ a1 = 7 − 28 r
Sn = 0,5*( a1 + an)*n
=====================
więc
a38 = a1 + 37 r = 7 − 28 r + 37 r = 9 r + 7
a19 = a1 + 18 r = 7 − 28 r + 18 r = 7 − 10 r
oraz
S38 = 0,5*( a1 + a38)*38 = 19*( ( 7 − 28 r) + (9 r + 7)) = 19*(14 − 19 r) = 266 − 361 r
S19 = 0,5*( a1 + a19 ) *19 = 9,5 *( ( 7 − 28 r) + ( 7 − 10 r)) = 9,5* (14 − 38 r) =
= 133 − 361 r
zatem
S38 − S19 = ( 266 − 361 r) − ( 133 − 361 r) = 133
==========================================
2 maj 08:21