wielomiankowe
zombi: Wyznacz a,b,c wielomianu
W(x)=x
5−10x
4+ax
3+bx
2+c−32, wiedząc, że wszystkie jego pierwiastki są dodatnie.
Z Vieta mamy
x
1+x
2+...+x
5=10
oraz x
1x
2...x
5=32
Z am−gm mamy (możemy, bo x
1,x
2,..,x
5>0)
| x1+x2+...+x5 | |
| ≥ 5√x1x2...x5 ⇒ 2=2, a równość między średnimi zachodzi, jeśli |
| 5 | |
wszystkie liczby są równe, zatem x
1=x
2=...=x
5=2
Więc W(x)=1*(x−2)
5 Teraz można to rozpisać z dwumianu Newtona albo ze wzorów Vieta i wyniczki
mamy
a=40, b=−80, c=80.
Pozatym nie wiem, czy tego zadanka nie da się zrobić innym sposobem, można kombinować z
dzielnikami −32, tylko dla mnie to ryzyko, bo nie mamy pewności, że x
1,..,x
5∊Q
+
Dobrze zrobione (nie naginam zasad)?
+ Jak się oznaczało sumę każdy z każdym (np. x
1x
2 + x
1x
3 + .... + x
4x
5)? Symbol 'cyc' czy
'sym'
1 maj 13:31
Kipic: ja bym to policzyl tak :
(x−a)(x−b)(x−c)(x2+dx+e) i potem to porownal bo wiemy ze jest −10x4 i wyraz wolny−32
1 maj 13:35
Kipic: sry wyraz wolny c−32
1 maj 13:36
zombi: Mi by się nie chciało wymnażać 4 nawiasów.
1 maj 14:00
Vax: zombi, jest dobrze, sumę o której piszesz oznacza się sym, cyc to by było
x1x2+x2x3+x3x4+x4x5+x5x1,
Kipic, w ten sposób nie rozwiążesz tego zadania.
1 maj 15:14
zombi: Bo cyc to cyklicznie się zmienia o jeden, że każdy z następnym takie kółeczko? A sym to coś z
symetrycznym było, prawda?
1 maj 15:18
Vax: Tak, sym to po prostu suma symetryczna, tj suma w której jakkolwiek byś nie przestawił indeksów
dostaniesz to samo, czyli formalniej jeżeli oznaczysz jakąś sumę jako f(x1,x2,...,xn) to
jest ona symetryczna wtedy i tylko wtedy gdy f(x1,x2,...,xn) =
f(xa1,xa2,...,xan), gdzie {a1,a2,a3,...an} = {1,2,3,...n}
1 maj 15:22