matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyrażenia
Monika:
Wartość wyrażenia 2 sin30 stopni +
√
3
tg 60 stopni
jest równa:
1
i zrobiłam coś takiego, że sin 30 stopni =
, a tg 60 stopni =
√
3
, więc
2
√
3
2 *
1
2
+
√
3
2 *
1
2
* 1 = 1 a ma wyjść 2. gdzie robię błąd?
1 maj 13:06
Janek191:
W ostatnim wierszu powinno być
1
2*
+ 1 = 1 + 1 = 2
2
1 maj 16:53